ACM verbiedt overname Sandd door PostNL

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) verbiedt de overname van postbedrijf Sandd door PostNL. Dat heeft de mededingingswaakhond donderdag bekendgemaakt. Als Sandd als concurrent van PostNL wegvalt, zullen de tarieven voor zakelijke post met 30% tot 40% stijgen, aldus de ACM.

De overname van Sandd leidt tot efficiëntievoordelen, erkent ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep in een donderdagochtend gepubliceerde verklaring. Maar die zijn te beperkt, in het licht van het feit dat ‘mensen, bedrijven en overheden meer zullen gaan betalen voor het versturen van post’, aldus Snoep. Volgens de ACM zal PostNL ook zonder de overname in staat blijven de universele postdienst uit te voeren.

PostNL vraagt nu het ministerie van Economische Zaken om de overname alsnog goed te keuren. De Mededingingswet geeft het departement de bevoegdheid om een besluit van de ACM naast zich neer te leggen. Dat kan als de overheid de gevolgen wil voorkomen van het niet doorgaan van de overname, zoals banenverlies of het in gevaar komen van de continuïteit van bedrijven.

Het postbedrijf stelt dat consolidatie op de markt de bezorging voor de komende jaren waarborgt. Het bedrijf meent dat de overname het mogelijk maakt ‘de gevolgen van de aanhoudende krimp van de postmarkt op een sociale manier op te blijven vangen’.

Tarieven mogen omhoog

De ACM gaf PostNL vorige maand nog toestemming om de tarieven met 16,4% te verhogen. De toezichthouder onderbouwde dat besluit door te wijzen op de dalende postvolumes en de inflatie.

De branchevereniging van grote zakelijke postverzenders, de VGP, ageerde in juli nog tegen de geplande overname. De belangenbehartiger wil het liefst een generieke heffing op alle geadresseerde post om de bezorging betaalbaar te houden. Een heffing van €0,09 in 2025 op elke brief en op elk pakket zou de universele bezorging betaalbaar houden, meent de VGP.

PostNL kondigde de overname begin dit jaar aan. Het betaalt €130 mln voor Sandd en biedt aan de 16.000 bezorgers in dienst te nemen. Sandd is meer dan de helft kleiner dan PostNL; het eerste bedrijf bezorgt zo’n 720 miljoen poststukken per jaar, het tweede 1,8 miljard.

Bron: Financieel Dagblad